Så fungerar custom fitting

Roligt och utvecklande – för alla

Custom fitting betyder, om man direktöversätter det, ”anpassad montering”. Det kanske låter väldigt mekaniskt och trist, men det är raka motsatsen av vad en custom fitting är. En mer beskrivande översättning skulle kunna vara ”skräddarsydd utprovning”. Du kommer in till en custom fitting med frågetecken, och kliver ut igen med utropstecken. Här tänkte vi gå igenom lite hur det fungerar, vad du kan förvänta dig och vad du kan tänka på innan.

Steg 1 – frågestund

Som i det mesta här i livet är det viktigt att ha en bra grund att stå på. Vi ställer lite frågor om ditt golfande – vilka ambitioner du har och hur mycket du tränar, vilken din vanligaste miss är och om du har några skador som vi behöver veta om. Vi går även in på vad du vill få ut av dina nya klubbor och vilka skillnader du hoppas det ska vara mellan de nya klubborna och dem du redan har. På detta sätt skapar vi oss en bild av dig som golfare, och baserat på dina tankar och svar tar vi fram modeller som vi tror skulle passa. Har du själv en modell som du tror skulle passa så utgår vi därifrån och föreslår eventuellt liknande klubbor – på så sätt kan du testa dig fram och känna dig runt.

Steg 2 – testa modeller

Nu är det dags att få känna på modellerna. Ofta går det att se om någon sticker ut från mängden, men det är ofta svårt att känna vilken modell som ger bästa resultat. Därför har vi världens bästa hjälp med oss – Trackman. Med Trackman kan vi mäta de olika klubbornas snittvärden, bollhastigheter, bollflykter och en mängd andra variabler för att se vilken som passar dig bäst. När vi hittat den optimala modellen går vi till nästa steg.

Steg 3 – skaft

Här börjar vi med att mäta de faktorer som spelar in när vi väljer skaft – tempo, release, svinghastighet och hur du laddar skaftet. Är ditt tempo snabbt, så passar ett tyngre och styvare skaft; är tempot lugnare, passar ett lättare och mjukare skaft. Bollflykten granskar vi för att se om skaftet uppfyller det vi hittills har kommit fram till. Hastigheten är också en viktig faktor, men även om två golfare har samma klubbhastighet betyder inte det att de ska ha samma skaft – utbudet är stort, vilket gör en custom fitting extra viktigt för att vi ska hitta det skaft som passar just dig. Det viktigaste är att du och ditt skaft ska trivas ihop – det ska vara skönt att svinga, ha bra balans, ge bra värden och kicken i skaftet ska passa din release.

Steg 4 – längd, lie och loft

I detta steg kikar vi på hur din klubba förhåller sig till marken. Är klubban för upprätt tenderar bollarna att få en vänsterskruv; är klubban för flack brukar bollen vilja vika av åt höger. Kollar vi på en driver eller träklubbor, och i vissa fall även järnklubbor, tittar vi även på din loft. Klubbans längd fokuserar vi även på. Även om du är kort kan du behöva en förlängning, precis som längre personer kan behöva en förkortning – ingenting är självskrivet eftersom alla svingar är unika. Målet med en custom fitting är att bygga klubbor som fungerar så länge som möjligt för just dig.

Steg 5 – Grepp

Grepp är inte bara komfort och exteriör. Det kan vara av högsta vikt för bollbanan. För smalt grepp kan göra att du greppar för hårt och sliter på armbågar. Ett för brett grepp hämmar handledsrotation och ge högerskruv. När detta steg är klart har du gått igenom en custom fitting, hittat en eller flera för dig optimala klubbor, lärt dig mer om din egen sving, och – sist men inte minst – förmodligen haft riktigt kul på vägen.