PQ-banorna med bland Sveriges bästa

Pro Quality finns på 31 anläggningar runt om i landet. Tre av de banorna rankas bland landets 50 bästa.

Golf Digest listade tidigare de 50 bästa banorna men när den svenska utgåvan avvecklades valde systertidningen Svensk Golf att ta över rankingen. I nummer 5/2020 har Svensk Golfs expertjury röstat och sagt sitt. Den stora nyheten är att Visby GK övertar förstaplatsen från Bro Hof Slott GC Stadium Course som hamnar tvåa. Bronsplatsen tas av Ullna GC och övriga topp-5 består av fyran Kristianstads GK Åhus Östra samt Falsterbo GK.

Tre av Pro Qualitys anläggningar finns med på topp-50-rankingen.

Delad 27:e plats: Torekovs GK.

Svensk Golfs motivering: Efter ett antal turer med sträckningen är man inne i en förvaltande och förfinande fas där linkskänslan förstärks och betonas. Layoutens svaga punkter överskuggas alltjämt av banans starka partier där vi spelar strategisk och dramatisk golf i närkamp med havsvindarna.

37:e plats Bokskogens GK, Gamla banan.

Svensk Golfs motivering: En parkbana i ordets sanna bemärkelse. Entrén till klubben går genom lummiga skogskorridorer, men väl framme öppnas ett vackert parklandskap upp sig som löper ner mot Yddingesjön. Kan spelas väldigt olika med sex olika teeval, från tee 65 till tee 50. Klubben har sjösatt en ambitiös plan att bli Sveriges bästa parkbana.

50:e plats Veckefjärdens GC.

Svensk Golfs motivering: Platsen som valdes för Peter Forsbergs bana i Örnsköldsvik är underbar. Omgivningen med bergen, dalen och stillsamma Veckefjärden är som ett vykort. Själva banan börjar trevande och höjdskillnaderna testar motionen direkt men när hålen bär ner mot vattnet och plattare terräng blir Tommy Nordströms design stark och omväxlande. Den som inte har siktet kalibrerat kan räkna med en handfull treputtar på de undulerade greenerna.

Svensk Golf är numera en prenumerationstidning som finns i butik från och med tisdag 30 juni.

LÄNK: https://www.svenskgolf.se/sveriges-basta-golfbanor/