Olika typer av putters

Hur man än vrider och vänder på det så är det svårt att beskriva känslan av att putta i samma grandiosa ordalag som när man slår iväg en lång och hård drive. Men faktum kvarstår – och du kanske har läst eller hört det förr – att ungefär hälften av alla slag som slås på en golfbana slås med just puttern. En missad halvmetersputt räknas lika mycket som ett misslyckat utslag. Sammanslaget, och hur tråkig vi än må anse puttern vara, är det förmodligen den enskilt viktigaste klubban i bagen.

Med det ovannämnda i backspegeln är det viktigt att man väljer rätt putter, och det finns tre typer att hålla koll på – här nedan går vi igenom dem.

Bladputter

Lika enkla i sin utformning som de är oförlåtande vid sämre träffar. Dessa klassiska klubbor kräver mer än utseendet kanske utstrålar – du bör kunna din green om du ska spela med en bladputter. Något som vittnar om detta är att man ser allt färre av dessa ute på banorna.

Halv-mallet

Storleksmässigt något större än bladputtern och har både en mer strategiskt placerad och högre vikt, vilket gör puttningen känsligare och, enligt många, lättare än med bladputtern.

Mallet

Utseendemässigt väldigt varierande, den ena mer surrealistisk än den andra. Har ökat enormt i popularitet på senare tid och är med sin tyngd och stabilitet ett självklart val för många.

Sammanfattningsvis vågar jag skriva att puttern är den där lilla finessen som får avsluta det som kraften och farten har byggt upp under ett hål. Lite av golfens pricken över i:et, skulle man kunna säga. En ännu bättre liknelse i detta fall kanske är att puttern är för golfen, vad en snyggt ihopknuten röd tråd är för en skribent som skriver en artikel om putters..?